Ved du hvad du bruger mest tid på i løbet af en uge? - Intrace

Ved du hvad du bruger mest tid på i løbet af en uge?

okt 6, 2017

Hvert år, måned, uge, dag, time er speciel og du bruger dem på forskellige ting, men hvad helt præcist går du og bruger din tid på? Jeg besluttede mig for, at jeg ville teste mig selv og se, hvad jeg i grunden gik og brugte alt min tid på.

Jeg tænkte: ”Jeg arbejder rigtig meget, så der bruger jeg i hvert fald mange timer”, men gør jeg nu også det, i forhold til alt det jeg ellers går og laver? Og har du selv tænkt over, hvad du bruger din tid på?

Søndag d. 17/09 2017 besluttede mig for, at hele den kommende uge, altså 168 timer, skulle handle om, hvad jeg brugte min tid på.

 

Hvad brugte jeg min uge på?

Til at starte med, vil jeg sige, at det har været en positiv oplevelse, at prøve at sætte tid på alt det man laver i løbet af en uge, for man laver virkelig mange ting, eller rettere; man laver meget af de samme ting.

Jeg har delt min uge op i syv kategorier:

 1. Sove
 2. Arbejde
 3. Afslapning
 4. Transport
 5. Mad
 6. Forældre besøg
 7. Rengøring

Disse syv kategorier er valgt på baggrund af, at de giver mest mening i forhold til, hvad jeg reelt set har brugt tid på.
Du tænker nok: ”men at besøge dine forældre, er det ikke afslapning?” og der må jeg svare, jo det er det, men jeg syntes at den skulle have sin egen kategori, fordi den skilte sig ud.

Ugeplan for en studerende

Min plan for hele ugen (klik for stor)

Lad os se på tallene

De tre største kategorier, som du nok havde forudset, er:

 1. Sove
 2. Arbejde
 3. Afslapning

Søvn – Den vigtigste kategori

59 timer gik på at sove, det er 35% af hele min uge, jeg brugte på at sove. Ifølge forskere anbefales det for en voksen at få godt og vel 7 timers sammenhængende søvn i løbet af et døgn. Dette overholder jeg faktisk med op til cirka 8 timers sammenhængende søvn på gode dage.

I gennemsnit pr. dag: 8,4 timer.
I procenter for en uge: 35,1%.

Arbejde – Den væsentligste kategori

Derudover brugte jeg 57,5 timer på at arbejde, hvor de 48,5 timer er brugt på Intrace og de sidste 9 timer er brugt ved Novicell. Disse timer lå for det meste om morgen og eftermiddagen i tidsrummet 8-16, men der er ofte blevet brugt endnu flere timer på arbejde i løbet af aften.

I gennemsnit pr. dag: 8,2 timer.
I procenter for en uge:
34,2%.

Afslapning – Den overraskende kategori

Den tredje største kategori: afslapning. Afslapning er en kategori, hvor gaming og tv ligger ind under, hvor tv nok er det jeg har brugt mest tid på.

Det er forbløffende, hvor meget tid der reelt set går på bare at se tv, det er ikke noget man tænker over, men jeg formåede at bruge hele 29 timer på denne kategori.

Ifølge The Statistics Portal bruger hver person i England omkring 3,7 timer hver dag på at se tv, hvilket faktisk passer overraskende godt på mig.

I gennemsnit pr. dag: 4,1 timer.
I procenter for en uge:
17,2%.

Mad, transport, besøg hos forældre og rengøring

Mad, transport, besøg og rengøring er de fire mindste kategorier, derfor ridser jeg dem bare hurtigt op:

Mad:
Timer:  8,5 timer.
Gennemsnit pr. dag: 1,2 timer.
I procenter for en uge: 5%.

Transport:
Timer: 5,5 timer.
I gennemsnit pr. dag: 0,78 timer.
I procenter for en uge:  3,2%.

Besøg hos forældre:
Timer: 8 timer.
I gennemsnit pr. dag: 1,14 time.
I procenter for en uge: 4,7%.

Rengøring:
Timer: 0,5 time.
De to sidste er næsten lige gyldige, så det må du selv regne ud.

Hvorfor vælge at tage tid på alt man laver?

For at kunne forbedre sig, både på et personligt plan og et professionelt plan, er det vigtigt først og fremmest at vide, hvor det er at der er ting der kan forbedres. I mit tilfælde og muligvis også i dit, er det nok tiden på afslapning, der skal nedsættes lidt.

Men må man ikke slappe af? Jo selvfølgelig må man det, men måske burde det gøres mere struktureret, så man måske afsatte tid til det, så man ikke pludselig har brugt 29 timer på det på en enkelt uge.

Undersøgelse af studerendes sove vaner

Graf over studerende der ikke føler sig veludhvilet

Føler du dig veludhvilet? (klik for stor)

Derudover er det selvfølgelig vigtigt at få den søvn, man skal have. En undersøgelse som vi lavede i Intrace, viste at flere studerende ikke følte sig veludhvilet, faktisk var det 54% af de adspurgte studerende, der ikke følte sig veludhvilet.

Derudover viste samme undersøgelse også, at hver tredje af de adspurgte studerende er urolige når de skal falde i søvn, hvilket også ligger tæt op af at cirka hver anden ikke føler sig veludhvilet.
Dem som er urolige før de skal sove, er også dem som ofte ikke føler sig veludhvilet.

Hvis man vil undgå ikke at kunne falde i søvn, eller har problemet med at være veludhvilet, er det måske en go idé at begynde at dyrke motion.
Som du kan se på hvad jeg foretager mig i løbet af en uge, er det ikke motion der er højst prioriteret, hvilket også er med til, at jeg selv er i kategorien ”urolige når jeg skal falde i søvn”.

Hvordan kommer jeg selv i gang med at undersøge min uge?

Det er simpelt:

 • Download skemaet. Det er lavet i Excel, så det er lige til.
 • Vælg en normal uge for dig, så lad være med at tage den uge du er på ferie. 😉
 • Skriv regelmæssigt ned, hvad du har brugt din tid på.
  Jeg skrev hver morgen, eftermiddag og aften.
 • Til sidst er det en god idé at gennemgå skemaet, skriv ned hvor mange timer du har brugt på hvad og udregn dem i procenter.
  Til den ikke matematiske kan man udregne procenterne således: antal timer / 168 (en uge) x 100

Hvis du vil være endnu mere specifik i, hvad det er du laver, så vil jeg anbefale at bruge et planlægningsværktøj, som f.eks. Intrace.

Jeg håber du syntes det var spændende at følge med i, hvad jeg har brugt min tid på og jeg håber at du kunne bruge mine resultater til noget.